UPPROP! Lord of the Klout – Låt inte Härskarpingen korrumpera oss!

Gårdagens uppslutning kring #RTstöldgate visar tydligt på kraften i ett samlat landet Internetz. När neojournalismens anhängare, från när och fjärran, bestämmer sig för att sätta P (som i Ping) för RT-tjuveri och klouthäleri, så händer något, den kritiska massans uppror stämmer genast till eftertanke.


Men twittereliten, som hittills suttit tysta på de anklagades bänk i #RTstöldgate, väljer nu att istället ta #gammelmedia:s parti. Brösttonerna till försvar för källkritik och faktagranskning börjar bli besvärande högljudda även från framstående neojournalister. #Bakjour-konkurrenten #ajour:s HTML-hövding @emanuelkarlsten är den senaste i raden att försöka misstänkliggöra och förminska viralklådans förtjänsttecken, snabbhet och en väloljad yrkesmässig ryggmärgsreflex.

Låt oss här ta tillfället i akt att inflika något mycket viktigt. Nejournalismen som idé står och faller med återkommande brott mot två av detta trossamfunds, denna livsstils grundläggande dogmer:

1) Man bör noggrant välja sina strider, inom ramen för en viral kontext och intressesfär:

2) Man bör vinnlägga sig om en korrekt hanterad retweettradition:

Att försvara #gammelmediala kärnvärden rimmar i våra öron dåligt med dessa grundkrav.

Med detta alarmerande realtidsdokument från #DN på nethinnan, lägger vi nu, som motvikt, en viktig bit i det jigsaw puzzle som vi kallar neojournalismens fortsatta utbredning.

Det är @Linus2punkt0 som förtjänstfullt sammanfattat #RTstöldgate, och vad detta präriebrandsliknande uppror ger vid handen inför en ljusnande framtid, som är vår.

Klouten är vår tids viktigaste valuta. Men den är likväl en slags Lord of the Pings, en Härskarping med förmågan att korrumpera sina tillbedjare, och ett livsfarligt vapen i händerna på den som vacklar mellan dåtidens och framtidens journalism. Att stjäla retweets för att gynna sin kloutscore är ett bergsäkert sätt gå mörka krafter till mötes.

Men vi kan inte vara nog tydliga: Ingen vinner på att låta en pingbärare med fara för liv och lem ta sig till journalismens Mordor, Bonnierhuset, för att destruera kloutens källkod i tryckpressarna i källaren, utan tvärtom mjukt bädda in den i den neojournalismens samhällskropp vi känner som #Sjöstan.

Låt detta blir den viktigaste lärdomen av #RTstöldgate! Låt inte Härskarpingen korrumpera!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: