First rule of #rtgate: Don’t talk about #rtgate.

The first rule of #rtgate is: You do not talk about #rtgate. The second rule of #rtgate is: You do not talk about #rtgate. Förutom att hashtaggen har krympt från #RTstöldgate till den smidigare och mer lätthanterliga #rtgate är det mest iögonfallande med det nu en vecka långa twitterupproret mot RT-stöld och klouthäleri att debattanterna ändrat taktik. Nu försöker man övertrumfa varandra i att bedyra diskussionens futtighet och meningslöshet (troligen för att invagga RT-tjuvarna i falsk säkerhet för att därefter ta dem på bar gärning och hänga ut dem i dumpar på bloggar och diskussionsforum).

#ajour-amasonen @mymlan:s uppgivna slutkommentar här (”den mest meningslösa av alla meningslösa bla bla bla”) är symptomatisk för de senaste 24 timmarnas utveckling av #rtgate. Samtidigt går debattens vågor, delvis i det halvt fördolda, högre än någonsin, och allt fler ansluter till kampen mot neojournalismens organiserade insiderbrott.

Och överallt längs viralklådans allfarvägar uppstår ur intet mikrodebatter, som lokala Fight Clubs, där en föder en annan, efter att en n00b eller neo dragits in i hypnosen kring #rtgate.

#rtgate har blivit som ett gift, ett tvångssyndrom, en oändlig serie tics. Hur gärna man än vill avhålla sig från att diskutera RT-stölderna, så dras man som en nattfjäril mot flitens lampa. #rtgate kan vara det viktigaste som hänt den muntliga [sic!] traditionen sen Homeros.


”Just when I thought I was out…they pull me back in”, skulle till exempel @AndraAnais, @blisk, @lisamagnusson och @antteist kunna utbrista i kör. Och lulzlektorn @Zolfagary, som till och med raderat sina tweets om RT-stöld och tillhörande netiquett, får se dem speglade i @AndraAnais manual-RT:s.

Vi räknar nu kallt med att United States of America satt 80% av personalen på Department of Homeland Security på att först storifya, sedan google translata hela #RTstöldgate, som övergick i #rtgate, för att därefter låta upproret mot RT-stöld slå ut som en global orkidé av engagemang.


Och hädanefter kan hela landet Internetz samlas regelbundet för att sjunga Mikael Wiehe:

”Vad bryr sej kärleken om gränser
Vad bryr sej kärleken om namn
För kärleken finns bara mänskor
som alla bor i samma land.”

Men först byter vi ut ”kärleken” mot ”meta”, och ”mänskor” mot ”retweets”. Keep ut the good spririt!

/ @medieprofil och @kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: