Neojournalistiska arbetsmetoder: Sambandsmarkören ”hm”

Många hör av sig i DM på twitter och undrar varför många journalister använder markören ”hm” i tweets. Vi förstår att detta inte är helt enkelt att tolka, men ger oss på en förklaring, illustrerad med ett färskt exempel signerat @Expressen:s superneo @niklassvensson:


Man kan säga att ”hm” är neojournalismens svar på #gammelmedia:s ”enligt uppgift”, som i sin tur det närmaste neojournalismens ”välgrundad gissning” #gammelmedia nånsin vågar komma. Men eftersom neojournalisten som regel saknar uppgiftslämnare (om man inte räknar sig själv som uppgiftslämnare och sina egna spekulationer som ”uppgifter”) är ”hm” ett bra sätt att markera att det inte är just sanningen man bär fram på en silverbricka, utan information av något mer diffus karaktär. I fallet ovan lägger @niklassvensson skickligt neopusslets bitar till ett samband. Enligt samma modell kan man tänka sig andra exempel:

”Chefen för FOI svarar inte i tfn. Samma dag som Parken Zoo polisanmäls för djurplågeri. Hm.”

”Takida spelade i Eskilstuna igår. Dan efter polisanmäls Parken Zoo för djurplågeri. Hm.”

Observera att det är lätt att förväxla den neojournalistiska sambandsmarkören ”hm”, med ett vanligt ”hm” med innebörden *tänker efter, funderar, överväger*.

Här illustrerar vi det med en twitterdiskussion om sprit av olika karaktär och prisklass, mellan nämnde @niklassvensson och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

När vi ändå är inne på arbetsmetoder vill vi passa på att illustrera en viktig skillnad mellan en neojournalistisk och en gammelmedial vinkel. Igår råkade näringsministern och C++ledaren @annieloof lägga ut en bild på twitter, föreställdande en omoralisk jätteräka som hon stod i begrepp att sätta i sig efter partiledardebatten:

@ftonbladet:s ledarblogg, internetz samvete, nappade förstås omedelbart och ställde näringsministern till svars för räkan…

… medan #bakjour-utmanaren #ajour:s unconferenceulan @emanuelkarlsten direkt spottade det verkliga scoopet i en detalj som naturligtvis gått @aftonbladet:s ledarblogg och resten av #gammelmedia förbi. Watch and learn!

(Och ”verified by twitter” syftar alltså på den lilla ljusblå symbolen med bocken/v-tecknet uppe till höger på skärmdumpen nedan. Red:s anm.)

Och denna lektion i nejournalism var precis som all info på internetz fri, kall och gratis. Håll till godo!

/ @kallekarlsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: