#instabrom – Pic your bromance!

Med podcasten har män världen över fått en helt ny arena där de kan göra saker tillsammans och vara sig själva för en stund. I en miljö, som i mångt och mycket påminner om barndomens hemliga trädkojor, där man hetsåt hockeysnus, bytte idolbilder på Ian Rush och Graeme Souness och smygläste FIB Aktuellt, tänder medie- och twittereliten sina fyrbåkar som en signal till likasinnade och väver en kevlarliknande väv av bromance.Företeelsen är inte ny. Bromance couples har sedan tidernas begynnelse varit sin egen Wayback Machine, men har genom seklerna dykt upp i olika skepnader och namn, i allt från löst sammanhållna nätverk till hårt sammansvetsade rygg-mot-rygg-konstellationer, Hasse/Tage, Anders Borg/Fredrik Reinfeldt, Brezjnev/Honecker, Fidel/Che, Butch Cassidy/Sundance Kid, Björn/Ranelid, Filip/Fredrik och Alex/Sigge.

Men med podcasten är bromancekulturen nu på allvar på väg mot en världsomspännande take over.

Trenden sprider sig, inte minst över Sverige, som en svamphybrid av jättebjörnloka. Så här går det till: Någonstans, i bördig leetjord, sås ett frö…

… som sedan fortplantar sig i ett kollektivt undermedvetet mycel…

… och slår ut i full Blom, ofta framför en mikrofon i en klädkammare i någon av de livsmiljöer där leeten trivs som bäst.

@Nojesguiden:s Rasmus Blom påpekar försiktigt i tidningsklippet ovan (fångat i flykten av våra facebookspanare): ”Folk tänker kanske ‘äh, två nya vita medelklasskillar som diskuterar populärkultur'”, men vi säger: Det är inget att skämmas för! Världen och internetz har uppenbarligen ett omättligt behov av talad och gestaltad bromance, fler anekdoter om Paul Weller-moments och evighetslånga analyser av Morrisseys superutforskade textrader och ekot av dem i @MarcusBirro:s krönikor.

Världens högsta berg, Mount Everest, bestegs första gången med säkerhet den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay. Mer än ett halvt sekel senare pulsar horder av flämtande äventyrare varje år mot toppen som om Hillary och Tenzing aldrig funnits.

Samma sak med podcastens call and response. Varje gång en ny @alexschulman eller @Sigge Eklund ropar, så sitter två potentiella arvtagare i en mörk skrubb och svarar med mikrofon och iTunes i högsta hugg.

Det är nu hög tid att föreviga denna medie1337ens livsnerv för eftervärlden. #bakjour utlyser härmed hashtaggen #instabrom, där du och din bro kan instagramma er bromance, fångad i ögonblicket av en iPhone 5. Vi lovar att så långt vi hinner och förmår skärmdumpa och dokumentera dessa glimtar av nutidshistoria i nejournalismens eget naturaliekabinett. Så, kör hårt! Pic your bromance!

/ @kallekarlsten och @medieprofil

Annonser
3 comments
  1. Menar ni ”kompisar”? Eller kanske” bästisar”?

    • bakjour said:

      I det här fallet, definitivt ”bästisar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: