BEVIS! Sociala medier styr språkutvecklingen

Idag, i oktober 2012, är det egentligen bara Appendix: The Principles of Newspeak ur George Orwells 1984 (1949) som styr den svenska språkutvecklingen mer än sociala medier. Mikrobloggandet har öppnat en helt ny värld för talad och skriven svenska. Efter Melodifestivalen 2010 kunde 98,7% av barn i förskola felfritt recitera texten till Manboy, och i samma härad, 97,1% av svenskarna använde uttrycket ”dock att” på ett helt nytt sätt efter twittergenombrottet.


Statsminister Fredrik Reinfeldts rådgivare snappade tidigt upp trenden, men misslyckades ändå att förankra Fredrik-signaturen ”givet att” i folkdjupet, och den virala spridningen uteblev. Detsamma gällde memenister @CarlBildt:s ”asymptotiskt sig närmande noll” som spåddes en viral explosion men brann av med ett ”pfffft” som en lösplugg.

Men nu har vår osvikliga mikrobloggradar snappat upp en trend som stiger som en analyticsraket från viralklådans Cape Canaveral. Som vanligt är det twitter1337en som går i bräschen (tipstack @oskar_Eriksson).

”Noterar att” sprider sig som ogräs i den språkliga myllan. Institutet för språk och folkminnen härmed informerat . Unkraut vergeht nicht, och det tackar vi för!

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: