FLASH! Nya vindar över Svenska Dagbladet!

Den glädjande skärmdumpen ovan markerar att Svenska Dagbladet är på väg in i ett neojournalistiskt paradigmskifte. Tidningens kulturchef @MJSvDKultur kan inte förstås på annat sätt än att han i grunden omformulerat sitt eget förhållningssätt till digital opinionsbildning, troligen i samband med att han bytte nick efter en tids till lika delar självvald och framprovocerad semester från twitter.

I ett flertal #bakjour-poster har vi dissekerat @MJSvDKultur (så då hette @MJSvD) och hans relation till sina fellow citizens i landet Internetz.

Det var under de så kallade Vakna!-skandalen (klicka på länkarna i inledningen av detta inlägg för fullskalig historik) som vi avslöjade att @MJSvD, vid sidan av humor1337ens kloutkalif @martenandersson, är Sveriges ledande blockare på twitter:Vi anar att @MJSvDKultur:s varma omfamning av en öppen debatt i de sociala medierna i samband med filmen Call girl innebär att det nitiska blockandet av meningsmotståndare nu är historia. Men vi frågar oss samtidigt, efter @MJSvDKultur:s osentimentala farväl till många av tidningens litteraturkritiker, efter lång tids samarbete (refererat av @Expressen:s @olssonkarin)…

… om mallen för avpolletering i form av färdigformulerade standardbrev kommer att ersättas med en ny viral policy för avtackning av mångåriga medarbetare. Vi hoppas då att @MJSvDKultur i framtiden inte väljer att blocka sina litteraturkritiker på twitter för att på så sätt meddela avslutat samarbete…

… utan att man sköter detta öppet och transparent genom en hashtag, till exempel #tackförsenast, #tackmennejtack eller #lyckatilliframtiden. Det skulle kunna se ut så här:

”Vi på SvD Kultur väljer nu att avsluta samarbetet med vår tidigare så uppskattade kritiker X. Vi önskar #lyckatilliframtiden! #tackförsenast”

Tänk er sedan hur detta kunde bli ett kontinuerligt twitterflöde, mjukt inbäddat på Svenska Dagbladets webb, där man dag för dag, kanske på sikt till och med i minut-för-minut-rapportering,  kunde följa vilka som fått lämna tidningens varma famn.

Vsg för tips! Vi önskar SvD Kultur lycka till. Välkomna till framtiden!

/ @medieprofil och @kallekarlsten

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: