DOKUMENT #BAKJOUR: Så lättköpt är din genomsnittlige kändistwittrare!

Hur långt är ett snöre? Vad kostar en följare? Hur många lajks får man för en laget runt på #Riche? Frågorna är högaktuella efter att #gammelmedia snokat upp en häpnadsväckande och kittlande historia av Ding ding värld-typ, inklusive twitterkändisar, köpt fame och en tidigare helt ointressant svensk kommun. Och det som först lanserades som Östhammars virala supersuccé, blev senare @kjelleman:s fräcka twitterkupp:

Östhammar-caset är visserligen något av ett specialfall i genren köpta följare/lajks, eftersom @kjelleman:s illusionstrick är en komplicerad och intrikat korsbefruktning av Greklands statskassa och SSU:s medlemsmatrikel, medan den genomsnittlige kändistwittraren säljer sig betydligt billigare för några 1000 followers (inkl porrbotar och spamkonton för penisförstoring och jojobantning) eller några tjog lajks och RT:s. Vi minns fortfarande @fwikingsson:s dåvarande svenska rekord i retweets, flashat och klart av #bakjour-konkurrenten #ajour

… men strax därefter avslöjades priset på 3000 retweets (efter en #bakjour-rewrite av #ajour:s kommentarsfält): Två biljetter till Filip & Fredriks humorshow. Vi noterar att biljetter till humorshower tycks vara den officiella valutan när twitter- och kändiseliten köper följare och lajks. Som här, i en skärmdump från våra facebookspanare, när humor1337ens överhuvud @martenandersson försöker spränga drömgränsen på 20 000 followers:

Vi inser att detta kan misstas för nyheter, av ovana internauter i allmänhet och #gammelmedia i synnerhet. Sanningen, däremot, är lika gammal som internetz självt: Klouten skiljer inte mellan falsk och äkta kärlek, lika lite som mellan falska och äkta followers. Klouten ger och klouten tar, och inför klouten är vi alla lika, porrbotar som riktiga människor. Allt som behövs är gratis wifi och ett megafonkonto för att sprida vår tids viktigaste valspråk: Frihet! Jämlikhet! Bromance!

/ @medieprofil

UPPDATERAT 20 november kl 14.00: Dyraste följarna någonsin!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: