FLASH! @kallekarlsten om Nyordslistan 2012: ”En blind leder en blind!”

NYORD1

Så kom Nyordslistan 2012. Om vi säger att vi hoppats på mer är det en kraftig underdrift. Låt oss inledningsvis säga att vi saknar ett otal av neojournalismens centralbegrepp, som:

1) Viralklåda
2) Bromantisk
3) Realtidsrabulist
4) iBooksvåger

"Det finns nätter då sociala medier-experten lämnar twitterdjungeln och nöjestrollar på Facebook som en vanlig man."

”Det finns nätter då sociala medier-experten lämnar twitterdjungeln och nöjestrollar på Facebook som en vanlig man.”

Detta är nu ändock inte vår allvarligaste invändning mot årets lista över nyord. @kallekarlsten har därför skrivit ett pressmeddelande med kommentarer som hela #bakjour-gruppen ställer sig bakom. Det är naturligtvis fritt för publicering.

”En blind leder en blind.

Där har ni ett uttryck som väl beskriver Språkrådets nyordslista 2012. Situationen vi står inför är helt jämförbar med en historiker som hämtat all sin kunskap om vikingahjälmens beskaffenhet i souvenirbutikerna i Gamla stan.

Man skulle också kunna beskriva listan som framtagen av någon som aldrig varit ute på internetz (läs Språkrådet), men som hämtat sin kunskap om internetz från någon som hört talas om internetz (läs #gammelmedia). Två talande exempel:

NYORD2

1) Vi är visserligen, som bekant, inga vänner av källkritik, men måste ändå höja en aning på  ögonbrynen när vi ser att Språkrådet hämtat tårtgate och Tintingate (hädiskt nog också utan hashtaggmarkören #) från Expressen. Vi vågar nog, med fog, påstå att fornminnesdekoratörerna på Expressen råkat (förmodligen av en slump) snappa upp taggarna på twitter. Om man nu av någon outgrundlig anledning måste ange källa, så skulle således rättmätig twittrare få ståta i listan.

2) Eftersom Nyordslistan bygger på samma principer som Viskleken står slutresultatet och faller med de exakt likadana fatala missförstånd som uppstår när man leker den. Tårtgate och Tintingate är bara variationer på ett tema, där hashtaginnovationen #gate är det som borde pryda listan. #gate är den midsommarstång kring vilken hela svenska twitter dag och natt låter ringdansen föda nya virala piruetter hela tiden. Att jämföra med om ”läkemedel” vore ett nyord värdigt listan 2012, men Språkrådet istället plockat upp Albyl, Prozac och Bifolac, eller vilket annat varumärke som helst, som kan vara historia och ersatt av något helt annat inom en månad.

#Bakjour är för all del glada att Språkrådet nu hört talas om internetz. Till nästa års lista kanske någon i rådet till och med skaffat modem. Låt oss hoppas på det!

/ @kallekarlsten”

UPPDATERAT 27 dec kl 23.30: Vi föreslår en uppdaterad version av nyordslistan. @ceciliadjurberg lägger till ”RT-stöld” och”instagrammatik”. @unnidrougge föreslår att ”breivika någon, dvs göra personen synonym med högerextremistisk ondska och livshotande farlighet”. Välkommen med dina förslag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: