”Nästa veckas nyheter” – Sci-fi-författtare förutspådde #bakjour 1878!

Neojournalismens födelse, 1878

Neojournalismens födelse, 1878

#Bakjour blickar av princip aldrig bakåt. Men då och då händer det att vi upptäcker spår i sanden som tvingar oss. Som här, när vi upptäcker neojournalismens födelse, i en tid då skörblogg var en bristsjukdom bland populasen, och en ”browsare” var en slags tidig sol-och-vårare. Då, 1878, skriver den svenska science fiction-romanens fader Claës Lundin mästerverket Oxygen och Aromasia, som utspelar sig i ett #Sjöstan som påminner lika mycket om Blade Runner och Stepford Wives, och förutspår, likt Nostradamus och Hunter S Thompson i en och samma person. den neojournalistiska spjutspetsen #bakjour i kapitlet En tidningsverkstad.

NÄSTA1

Föga anade Claës Lundin att konceptet drygt 134 år senare skulle efterapas i källaren i varje gammelmedialt tidningshus, där konglomerat av runstensristare, slarvigt fortbildade till utvecklingsbloggare, sitter som hobbyalkemister och på hörsägen försöker återskapa neojournalismens unika källkod. Ett lönlöst företag, givetvis.

Med det sagt önskar vi @Expressen, @ftonbladet, SVT och Sveriges Reddio lycka till under 2013. Vi ska med intresse studera er strävan genom brännglasets obarmhärtighet. Gott nytt år!

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: