Numerologer, astrologer, sierskor – SVT och TV4 satsar på morgondagens nyheter!

Neojournalismens födelse, 1878

En av neojournalismens viktigaste uppgifter är att berätta om nyheter innan de skett. Ibland flyter @provocerar omkring i poolen på Sturebadet och känner in framtiden, som oraklerna i Minority Report, ibland får vi en säck sumppuckar från espressomaskinerna på Wayne’s på Hornsgatan, som vi sedan trampar ut över redaktionsgolvet för att kunna se strömningar i de sociala medierna.

Det glädjer oss därför särskilt att allt fler mediehus inom gammelmediesfären väljer att kasta källkritikens ballast överbord och fixera sextanten vid framtidens hägrande horisont. TV4 har redan en porttavla i ädlaste metall, en glimrande legering av åsikter och fakta, som en blandning av mässing och kattguld. Och nu vill SVT inte vara sämre! Två dagar i rad har morgontevens flaggskepp, Gomorron Sverige och @Nyhetsmorgon, stävat beslutsamt ut i det okända, #nymo med en astrolog och en sierska som navigatörer i nyhetsflödet, och Gomorron Sverige med en numerolog vid rorkulten.

Vi skriver ut dessa epokgörande intervjuer i fulltext, så att inga bekännande neoz ska missa högtidsstunderna. Håll till godo!

Nyhetsmorgon har lånat studiodekoren av föregångaren Onaturligt.

Nyhetsmorgon har lånat studiodekoren av föregångaren Onaturligt.

Nyhetsmorgon: Nu ska vi försöka ta reda på hur 2013 blir på ett lite andligare plan. Och här för att hjälpa oss med detta har vi astrologen Margareta Hedin, välkommen hit, och sierskan Rosie Björkman, välkommen till dig också.

#nymo: Jaha, 2013. Kommer det att bli ett bra år, om vi börjar i den änden?

RB: Ja, vi går ju mot ljusare tider i alla fall, även om vi kanske inte just kommer så fort.

MH: Nej, utan det befinner sig snarare så att jorden befinner sig i en kritisk process, som är en lång räcka med år. Man kan säga att framförallt 2012-2015 är en ständigt pågående process mellan planeterna Uranus och Pluto som gör att det är faktiskt lite kritiskt fortfarande på ganska många områden. Man kan säga att det är sociala, politiska och ekonomiska omvälvningar som sker i samhället.

#nymo: Du menar att du har sett detta under en längre tid?

MH: Man säger ju det, att för att kunna veta något om framtiden så får man titta i det förflutna. Och det är ju det som astrologer gör. Så den perioden som är just nu, liknar väldigt mycket perioden som drog igång 1929-43. Då stod också Pluto och Uranus på ett liknande sätt och gjorde en räcka möten som också kommer att ske under det här året. Så vi har ett sånt kvadraturmöte, det sker 21 maj exempelvis. Ett till den första november, och de här gör att saker och ting ställs på sin spets. Så vi kan förvänta oss mer politiskt kaos, vi kan förvänta oss mer omvälvningar. Om vi jämför hur det var efter den stora börskraschen och vad som hände på 20-talet, 1929, det var ju att då kom Adolf Hitler då efter där. Och sådana röster reses ju även i Sveriges, nu kommer Sverigedemokraterna, och i arabvärlden ser vi hur islamisterna får en röst och det anser man vara den här chockande politiska energin som kommer via Uranus.

#nymo: Men ser du alltså det här i stjärnorna. Det kanske är lite grovt att  jämföra Sverigedemokraterna med hur det var på den tiden.

MH: Nej, tycker du?

RB: Ja, hela Europa, man ser ju USA. Och hela det här och folk samlar vapen och rasistiska uppviglingar till höger och vänster. Folkslag ställs mot folkslag, folkgrupp ställs mot folkgrupp. Och allt för att dölja den egentliga maktelitens agenda, så att säga, som deras agenda är.

#nymo: Ska vi kanske inte stå här och tycka en massa saker och kanske mer fokusera på hur ni gör när ni tittar på de här sakerna.

RB: Ja, det är ju det här att när vi ska sia så börjar vi med att titta bakåt, och sen tittar vi på hur det ser ut nu och sen kan man se då en framtid som kommer ut ur det. Och då kan vi se, precis som 1929 som Margareta är inne på, att här i Sverige kom Per Albin Hansson och socialdemokraterna då som en kontrarörelse till fascismen och nazismen, så kommer också en medborgarrättsrörelse. Nu ser vi också det här med nyandligheten, det är den mest vitala folkrörelsen sen Per Albin Hansson också. Så att det betyder att det är många goda krafter som är i rörelse i samhället som siktar på att skapa fred. Samtidigt som det är lika stora krafter som siktar på att skapa krig.

#nymo: Om vi bortser från det politiska Rosie, hur tittar du efter vad som ska hända, helt enkelt?

RB: Dels har jag skrivit en bok måste jag säga här, och gjort en egen tarotkortlek, sen kristallkulan. Och i kristallkulan, man kan säga att all tid finns hela tiden egentligen, då börjar vi prata om en femte dimension.

#nymo: Men vad ser du i kulan, har jag alltid undrat.

RB: Då har man den inne i sitt tredje öga, man ser rent som kristall, du ser det är inga bilder i den här nu. Så att tricket är att bli helt tom själv, tömma sig på tankar, idéer och vetskap och kunskap, så att jag är helt öppen att ta emot dina bilder som du skickar när jag spår dig.

#nymo: Vad behöver du för att spå någon?

RB: Det enda jag behöver är den personens vilja att bli sedd. Du behöver säga ”se mig”, så gör jag det.

#nymo: Margareta, hur funkar det för dig? Vad är det du studerar?

MH: Om jag jobbar med en person, då kan jag ju se på individnivå. Nu pratade vi på en stor världslig nivå. Jo, jag kan se precis allt, själen, framtiden, viljan, whatever.

RB: Samma sak. Det vi pratar om makrokosmos och mikrokosmos. Det som utspelar sig på det stora världspolitiska planet, det utspelar sig också inom var och en av oss. Den episka kampen mellan ska jag vara snäll eller ska jag vara dum?

MH: Jag känner nu lite i efterskott, att det lät så negativt det här med Uranus och Pluto. Men det kommer också en stor lättnad ifrån sommaren, det kommer att vara ett väldigt postivit skeende också på jorden.

RB: Ja, alltså kris betyder ju på kinesiska utveckling. Så att vi är i en stor global och personlig kris, men vi kommer att komma ur krisen på ett väldigt bra sätt, där vi lär oss att vi har en planet, ett folk, och så vidare där vi öppnar upp för miljömedvetande.

#nymo: Det här låter ju fantastiskt, och det sker alltså under 2013?

RB: Det kommer att ske fram till 2020 typ. Nu ser vi regnbågsfolkets födelse. Och det är att alla raser och alla nationer är en värld, och det är den utvecklingen vi ser.

#nymo: Hur pass sant är det är?

MH: Det är sant. Du får se. Du får leva och se. Det här är 6000 år gammal vetenskap som utvecklas ständigt.

RB: Ja, vi är kulturbärare. Astrologi var ju vetenskap i Babylon, och vår astrologi är 5000 år. Samma med tarotkorten, de kommer från en tid innan krigstiden, med feodalherrarna, så det här är ett minne. Plus att vi ser oss som kulturbärare.

NYMOnyår5

@Pekka_Heino: 2013 kallar vi det år som började igår, men tänk om vi kallade det något annat, vad skulle det innebära? Och vad säger siffrorna om det nya året och annat i våra liv? Gomorron och välkommen, Annika Langlé, numerolog. Är det korrekt att kalla dig det?

Annika Langlé: Ja, det går bra.

PH: Vad är numerologi?

AL: Ja, numerologi är möjligheten att tolka arketyper som är siffror. Och använda sig av talsymbolik.

PH: Och talsymbolik…? Ja, det hörs ju nästan.

AL: Ja, talsymbolik bygger ju på människans instinkt till matematik, kan man säga. Nånting som finns inneboende i oss, ett förhållningssätt till uppdelningen av världen där siffror och tal sedan kommer att ingå. Men från början är väl talsymboliken mer förmågan att se geometriska mönster och former. För innan vi använde siffror och ta så hade vi ju, ja stenar som vi la ut i sanden som de gamla grekerna gjorde, och då fick man ju inte bara ett tal utan man fick en form också. Och det tror jag visar mer vad talsymbolik är, därför att det finns både en form och ett innehåll bakom den här ytan som den lilla siffran är.

PH: Hur lär man sig att se den där symboliken då? Finns det några nycklar?

AL: Ja, det finns nycklar, men inneboende tror jag att vi har dem, CG Jung sa att siffrorna var de mest grundläggande arketyperna som finns, han sa att de var urformernas urform. Och det betyder att de finns i oss! Som någon matematisk instinkt, helt enkelt.

PH: Men om man nu ser till att man ska lära sig nåt om människan, omvärlden, vad kan siffror ha för betydelse?

AL: Ja, då kan vi ju använda oss av det som kallas numerologi, det vill säga olika typer av system där vi gör olika uppställningar och tittar på olika tal, de tal som symboliserar oss, och då är det ju framför allt vårt födelsedatum vi kan titta på, när det gäller människan. Och tittar vi på ute i världen, som du säger, då är det ju 2-0-1-3 som vi har att tillgå.

PH: Och om vi tar den andra i första 2013, vad kan du utläsa av det?

AL: Ja, den andra i första 2013… mmmm… *viskar 6-7-8-9*… ja, att det är en… det blir en nia det… det är en dag som har att göra med stora sammanhang. Och då tänker jag på det jag såg när jag satt och väntade på att komma in här, att jag såg att Obama sa att kongressen hade sagt ”ja!” Och det gör ju att man har ett nytt tänkande, kan man säga. Det är nåt som släpper och leder oss in i något nytt. Det faller åtminstone en sten från våra axlar. För det gäller ju inte bara Amerika, det gäller ju alla. Så det har med stora sammanhang att göra.

PH: Men alltså själva årtalet, 2013 kontra 2012 till exempel?

AL: Där är det nånting annat. Jag får ju frågan om det betyder tur eller otur, eftersom det är 13, men vi lever ju inte i år 13, det är ju 2000 år sen, så det är ju talet 20, två noll, som kommer att definiera och påverka 13 då, i hög grad. Så då får vi börja titta på skillnaden mellan 1900-talet, där ettan och nian styrde decennierna, och titta på vad tvåan står för. Och det är en radikal skillnad! Därför att ettan, i årtusendet, århundradet, hade att göra med ledarskap, i högsta grad med pionjäranda, start, ledarskap kan man säga för ledarens skull, lite mer. Och jämför vi det med tvåan, så är det detaljer, gräsroten, det är den lilla människans tid som är nu. Och det låter ju jättebra, men det betyder också att den lilla människan får ta det ansvar som ledaren fick ta tidigare, så på gott och ont kanske tvingas vi ta mer makt i våra liv, men å andra sidan så får vi möjlighet att göra det. Så fokus ligger mer på människor, och det ser vi ju, att det är människor som slänger ut sina ledare nu, och det här händer naturligtvis tidigt i perioden, innan vi liksom har hanterat och vet vad det gäller, men här är det säkert många fler ledare och ledarpositioner som kommer att förändras, människor som tar makten, sen kommer det nya ledare, och så kommer det att förändras igen.

PH: När folk förstår vad du håller på med, vad får du för reaktioner?

AL: Ja, de flesta människor som jag träffar är ju intresserade av det här, så de vill ju lyssna.

PH: Men skeptikerna, hur bemöter du dem?

AL: Jag möter ju inte så många skeptiker, det är ju det, om jag möter skeptiker så kan ju inte jag säga så mycket alls. Man ska ju inte tro på saker bara för att det verkar spännande, jag tycker att man ska förhålla sig skeptisk till det mesta, faktiskt.

PH: Men vad finns det för belägg, för detta som du då…

AL: Det tror jag bara är erfarenheter. Fungerar det? Hur fungerar det? Vad kan du se? Inte genom att titta tillbaka, ”så blev det”, för det är ju lite lättköpt, utan titta på, hur känns det? Tycker du att det fungerar? Jag har ju testat detta i 30-40 år, och jag tycker att det fungerar.

PH: Kan man dra paralleller till astrologi?

AL: Absolut, jag samverkar ju med astrologer, och håller föreläsningar tillsammans med en astrolog, där vi pratar till exempel om 2013, och då blir det ju från olika vinklar, men vi beskriver ju verkligen samma år.

PH: Spännande! Jag måste sätta mig in i detta lite mer känner jag. Tack för att du kom, Annika!

/ utskrivet av @medieprofil och @kallekarlsten

PS. Vi törstar efter fler neojournalistiska landvinningar i #gammelmedia! Rapportera till oss under hashtagg #nyhetsastro. DS

UPPDATERAT 3 januari kl 15.55: Fler #gammelmedie-redaktioner hänger på Heikki Vesa-trenden! (tipstack till @peowagstrom)
NYMOslut

Annonser
3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: