SVT: ”Vi ville prata om talet 13, historiskt!”

UPPDATERAT 12 januari kl 10.55: Planen växer. @wistikent planerar en muralmålning ämnad för SVT-husets entré, källkritikens Guernica, med @Pekka_Heino i centrum:
PEKKA

Den 2:e januari rapporterade #bakjour om imponerande landvinningar inom #gammelmedia. Nu verkade det på allvar som om polletten trillat ner, och efter att @Nyhetsmorgon i TV4 dagen innan lanserat morgondagens nyheter med hjälp av en astrolog och ett medium, fick SVT blodad tand.

Den nyanställda numerologens första framträdande i @gomorronsverige med @Pekka_Heino möttes dock av skepsis bland de oupplysta, de som inte förstått att fjärrskådning och fjernsyn är samma sak.

Så, inför måndagens aurafotografering med handpåläggning, tar redaktionen spjärn mot belackarna, som här, i ett mejl till @linnsvensson.

NUMEROLOG1

Och för att ni ska kunna bilda er en egen uppfattning om denna numerologiska milstolpe i svensk tevehistoria, återpublicerar vi den transkriberade intervjun i @gomorronsverige i sin helhet nedan.

Pekka: "Och om vi tar den andra i första 2013, vad kan du utläsa av det?" - Annika: "Ja, den andra i första 2013… mmmm… *viskar 6-7-8-9*… ja, att det är en… det blir en nia det."

Pekka: ”Och om vi tar den andra i första 2013, vad kan du utläsa av det?” – Annika: ”Ja, den andra i första 2013… mmmm… *viskar 6-7-8-9*… ja, att det är en… det blir en nia det.”

@Pekka_Heino: 2013 kallar vi det år som började igår, men tänk om vi kallade det något annat, vad skulle det innebära? Och vad säger siffrorna om det nya året och annat i våra liv? Gomorron och välkommen, Annika Langlé, numerolog. Är det korrekt att kalla dig det?

Annika Langlé: Ja, det går bra.

PH: Vad är numerologi?

AL: Ja, numerologi är möjligheten att tolka arketyper som är siffror. Och använda sig av talsymbolik.

PH: Och talsymbolik…? Ja, det hörs ju nästan.

AL: Ja, talsymbolik bygger ju på människans instinkt till matematik, kan man säga. Nånting som finns inneboende i oss, ett förhållningssätt till uppdelningen av världen där siffror och tal sedan kommer att ingå. Men från början är väl talsymboliken mer förmågan att se geometriska mönster och former. För innan vi använde siffror och ta så hade vi ju, ja stenar som vi la ut i sanden som de gamla grekerna gjorde, och då fick man ju inte bara ett tal utan man fick en form också. Och det tror jag visar mer vad talsymbolik är, därför att det finns både en form och ett innehåll bakom den här ytan som den lilla siffran är.

PH: Hur lär man sig att se den där symboliken då? Finns det några nycklar?

AL: Ja, det finns nycklar, men inneboende tror jag att vi har dem, CG Jung sa att siffrorna var de mest grundläggande arketyperna som finns, han sa att de var urformernas urform. Och det betyder att de finns i oss! Som någon matematisk instinkt, helt enkelt.

PH: Men om man nu ser till att man ska lära sig nåt om människan, omvärlden, vad kan siffror ha för betydelse?

AL: Ja, då kan vi ju använda oss av det som kallas numerologi, det vill säga olika typer av system där vi gör olika uppställningar och tittar på olika tal, de tal som symboliserar oss, och då är det ju framför allt vårt födelsedatum vi kan titta på, när det gäller människan. Och tittar vi på ute i världen, som du säger, då är det ju 2-0-1-3 som vi har att tillgå.

PH: Och om vi tar den andra i första 2013, vad kan du utläsa av det?

AL: Ja, den andra i första 2013… mmmm… *viskar 6-7-8-9*… ja, att det är en… det blir en nia det… det är en dag som har att göra med stora sammanhang. Och då tänker jag på det jag såg när jag satt och väntade på att komma in här, att jag såg att Obama sa att kongressen hade sagt ”ja!” Och det gör ju att man har ett nytt tänkande, kan man säga. Det är nåt som släpper och leder oss in i något nytt. Det faller åtminstone en sten från våra axlar. För det gäller ju inte bara Amerika, det gäller ju alla. Så det har med stora sammanhang att göra.

PH: Men alltså själva årtalet, 2013 kontra 2012 till exempel?

AL: Där är det nånting annat. Jag får ju frågan om det betyder tur eller otur, eftersom det är 13, men vi lever ju inte i år 13, det är ju 2000 år sen, så det är ju talet 20, två noll, som kommer att definiera och påverka 13 då, i hög grad. Så då får vi börja titta på skillnaden mellan 1900-talet, där ettan och nian styrde decennierna, och titta på vad tvåan står för. Och det är en radikal skillnad! Därför att ettan, i årtusendet, århundradet, hade att göra med ledarskap, i högsta grad med pionjäranda, start, ledarskap kan man säga för ledarens skull, lite mer. Och jämför vi det med tvåan, så är det detaljer, gräsroten, det är den lilla människans tid som är nu. Och det låter ju jättebra, men det betyder också att den lilla människan får ta det ansvar som ledaren fick ta tidigare, så på gott och ont kanske tvingas vi ta mer makt i våra liv, men å andra sidan så får vi möjlighet att göra det. Så fokus ligger mer på människor, och det ser vi ju, att det är människor som slänger ut sina ledare nu, och det här händer naturligtvis tidigt i perioden, innan vi liksom har hanterat och vet vad det gäller, men här är det säkert många fler ledare och ledarpositioner som kommer att förändras, människor som tar makten, sen kommer det nya ledare, och så kommer det att förändras igen.

PH: När folk förstår vad du håller på med, vad får du för reaktioner?

AL: Ja, de flesta människor som jag träffar är ju intresserade av det här, så de vill ju lyssna.

PH: Men skeptikerna, hur bemöter du dem?

AL: Jag möter ju inte så många skeptiker, det är ju det, om jag möter skeptiker så kan ju inte jag säga så mycket alls. Man ska ju inte tro på saker bara för att det verkar spännande, jag tycker att man ska förhålla sig skeptisk till det mesta, faktiskt.

PH: Men vad finns det för belägg, för detta som du då…

AL: Det tror jag bara är erfarenheter. Fungerar det? Hur fungerar det? Vad kan du se? Inte genom att titta tillbaka, ”så blev det”, för det är ju lite lättköpt, utan titta på, hur känns det? Tycker du att det fungerar? Jag har ju testat detta i 30-40 år, och jag tycker att det fungerar.

PH: Kan man dra paralleller till astrologi?

AL: Absolut, jag samverkar ju med astrologer, och håller föreläsningar tillsammans med en astrolog, där vi pratar till exempel om 2013, och då blir det ju från olika vinklar, men vi beskriver ju verkligen samma år.

PH: Spännande! Jag måste sätta mig in i detta lite mer känner jag. Tack för att du kom, Annika!

/ utskrivet av @medieprofil och @kallekarlsten (tipstack till @linnsvensson)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: