KOLLA ALDRIG EN BRA STORY! BBC creddade satirsajt – DN hängde på!

Kolla aldrig en bra story. @provocerar har broderat en väggbonad med den texten som hänger över @kallekarlsten:s laptop på internetzcafét där vi brukar hänga, chilla och powerscanna fram news för en ung och uppkopplad publik. I vår neojournalistiska kontext är dett grundbulten, tänk så många fantastiska nyheter som aldrig skulle gå en viral framtid till mötes om vi började kolla upp var allt kommer ifrån.

Inom #gammelmedia är det som bekant närmast tvärtom, en dödssynd att inte låta en armé av researchers, arkeologer och kalenderbitare mangla hett stoff till oigenkännlighet. Av den anledningen väntar troligen ett räfst och rättarting utan motstycke för redaktionerna på Dagens Nyheter och Computer Sweden. Och det är antagligen bara början. Artikeln det handlar om…

ONIONtopp2
ONIONtopp1

… tycks vara hämtad från BBC

ONIONtopp3

… men under eftermiddagen speds tvivlet som en elstöt, efter en djupdykning i kommentarsfälten.

ONION1a
ONION1b
ONION1c

… och backtrackar man cookiesmulorna leder de otvetydigt till satirsajten The Onion

ONION1d

… där man mycket riktigt hittar storyn om amerikanen som outsourcar sitt eget jobb till utlandet (i ursprungsversionen dock inte till Kina, utan till Indien, och katterna är hundvalpar hos The Onion).

ONION2

"Look at these cute lolcats I found on youtube!"

”Look at these cute puppies I found on youtube!”

Inom neojournalismen hade en sån här story passerat utan anmärkning, och retweetats in i evigheten, i väntan på nästa lulzbomb. Inom #gammelmedia ses ”fadäsen” troligen inte med lika blida ögon. Vi följer nu med spänning efterräkningarna, i realtid. Snart på en blogg nära dig.

/ @kallekarlsten och @medieprofil

UPPDATERAT 18 januari kl 23.50: Den här storyn påminner om att skala en lök. Nu lanserar Computer Swedens främste neo in spe, @blisk, en alternativ upprinnelse, via säkerhetsföretaget Verizon. Vi får avgöra ursprunget med en poll!
ONIONny1
ONIONny2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: