”Försvaret goes neo!” – Leetjubel efter ÖB:s inbjudan till främmande makt

Överbefälhavaren Sverker Göransson har hamnat i en riktig soppa efter ett uttalande i Svenska Dagbladet härförleden. ”Försvaret håller i en vecka!” utbrast ÖB, och AFK gick en elektrisk stöt av förvirring, ilska och irritation över att den svenska försvarshemligheten nålades upp som en ”Borttappat”-lapp på anslagstavlan i det ryska militärhögkvarterets cafeteria. Nu ska åklagare också granska om ÖB lagt ut rikets säkerhet på e-bay.

"Varför så arga? Allt ligger redan ute på Wiseman's Wisdoms!"

”Varför så arga? Allt ligger redan ute på Wiseman’s Wisdoms!”

Undertexten i ÖB:s uttalande är tydlig: ”Vi kan klara #Sjöstan och #Teatergrillen i en vecka på egen hand. I resten av landet hoppas vi att de senaste årens nedläggning av bensinstationer ska hålla ställningarna mot allt annat än infanteri.”

Faksimil ur Svenska Dagbladet.

Faksimil ur Svenska Dagbladet.

Notera att vi nu refererat den gammelmediala tolkningen av ÖB:s eventuella lösmynt i Försvarsdepartementets portmonnä. I neojournalistiska kretsar är det givetvis annat ljud i skällan.

Här ser vi tvärtom en öppenhetens epokgörande gryning randas, när ÖB via Svenska Dagbladet, i en gest inte helt olik en klassisk kontaktannons, bjuder in främmande makt till ett realtidslajv på Järvafälten och i Blekinge skärgård, en möjlighet att dela det svenska försvarets gästfrihet i helg och söcken. Med skolminister Jan Björklund som värd för balunsen, iklädd kronans uniform från beredskapsåren, utlevande lumparnostalgi i glada lekar med den lede fi.

I stolt neojournalistisk tradition är det också ÖB själv som avgör om han röjt några samhällsavgörande försvarshemligheter eller inte, på samma sätt som svenska föräldrar genom århundraden försvarat sin auktoritet med ”För att jag säger det!” och ”Det förstår du när du blir vuxen!” som svar på alla frågor, från ”Varför får inte jag när Olle får?” till ”Var kommer barn ifrån?”

ÖB3

Och de ”öppna källor” som ÖB talar om i dumpen ovan (från Ekot) är, förutom @niklassvensson:s och @pihlblad:s twitterkonton under Rikskonferensen Folk och Försvar (#fofrk),  Försvarsmaktens numera allt överskuggande informationskanal till en omvärld törstande efter militära strategier och krypterade budgetpromemorior: http://wisemanswisdoms.blogspot.se/ Här hänger sedan länge utländska säkerhetstjänsters personal och google translatar varje nytt inlägg inom loppet av 20 minuter efter publicering.

Vi hoppas nu att åklagarkammaren för säkerhetsmål väljer neolinjen och bejakar Försvarsmaktens förvandling, från ett folklustspel med 47:an Löken i huvudrollen, till en modern arrangör av Risk 3.0, och friar ÖB från alla misstankar.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: