Råttfångaren i Hameln – i en tweet!

NYT1

Muntlig tradition blev så mycket enklare med internetzGridden är vår lägereld, kring vilken vi samlas och delar sex, lögner och blygsamt skryt, och vi behöver inte röra oss en millimeter ur soffan eller öronlappsfåtöljen på den ståndsmässiga stamkrogen för att på viskleksmanér få höra dagens snackisar i ett otal olika versioner.

Snackisarna är vår tids folksagor. När kurirer förr fick rida i usel terräng och dito väderlek kunde man få vänta i veckor, månader och till och med år på en ny skröna, långkokt på lika delar vidskepelse och skrämselpropaganda, kryddad med en knivsudd verklighetsförankring. Idag tar det bara sekunder innan man får den serverad av Svenska Dagbladets vetenskapsredaktion, direkt eller via en nätburen twitterkurir.

NYTmitt1
NYTmitt2

I absolut värsta fall får man hålla sig till tåls till nästa morgon, när numerologer, astrologer och siare bänkar sig hos @Nyhetsmorgon i #TV4 eller @GomorronSverige i #SVT.

Och tematiken i folksagorna går igen i vår uppkopplade berättartradition. Som här (tipstack till @vassaeggen) en modern Råttfångaren i Hameln, i skepnad av den sparkade New York Times-journon @nytjim:

"My feed is my home."

”My feed is my home.”

Ni kan storyn: 1284 drabbas staden Hameln i nordvästra Tyskland av en råttinvasion. En kringresande råttfångare erbjuder ortsbefolkningen sina tjänster, mot betalning, och lockar med flöjtspel ner råttorna i floden Weser, där de drunknar. När stadens invånare vägrar betala för tjänsten lämnar råttfångaren Hameln i vredesmod, men återvänder några dagar senare med flöjten i högsta hugg, och medan kyrkfolket firar gudstjänst lockar han med sig stadens alla barn in i ett berg där de spårlöst försvinner.

Kvar står Hameln i förtvivlan vid en ogenomtränglig vägg av sten, med pengar men utan barn.

NYT3

/ @medieprofil

Annonser
1 comment
  1. Ni vet väl om att det där har hänt och diskuterats ett antal gånger redan? Det här är väl det största fallet sedan tidigare: http://www.poynter.org/latest-news/mediawire/140566/bbc-reporter-takes-her-60000-twitter-followers-to-competitor-itv/ Ännu roligare är väl att NYT för bara två år sedan rapporterade om ett annat fall http://www.nytimes.com/2011/12/26/technology/lawsuit-may-determine-who-owns-a-twitter-account.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: