GP konsulterar sitt eget SIFO – Familjeliv.se!

Gräv där du står. Uttrycket används både inom gammelmedia och neojournalismen, men med delvis olika betydelse. Vi föredrar att tolka det bildligt, till exempel som ett stool sample direkt ur twitterflödet kring vilket man kan väva ett scoop som sedan släpps som en sidenscarf i viralklådans vindtunnel.

Det här är redan en tradition med anor inom vårt skrå, men då och då lockas även fornminnesdekoratörerna inom fiskpaketeringspressen att pröva subredditfjärilens vingar. Mediekoncernen Stampen tolkar ”gräv där du står” på sitt eget sätt, när man låter bolaget kronjuvel Göteborgs-Posten

FAMILJELIV3

… konsultera det likaledes Stampen-ägda opinionsinstitutet http://www.familjeliv.se/

FAMILJELIV2

… för att undersöka ett soffkrig som just nu engagarar stora delar av internetz, enligt siffror från familjeliv.se och huvudkällan, signaturen ‘anna021’.

FAMILJELIV1

Familjeliv.se har ett grundmurat rykte som visklekens eget SIFO, en neojournalistisk dröm, ett smörgåsbord av obekräftad information, inte helt olik en Magic 8-Ball som mycket väl skulle kunna serva media med ny 4sqning som visar att 87 % av internetz tror att Jorden är platt eller bevis för att det är livsfarligt att simma direkt efter att man har ätit en ostfralla och ett päron.

Ett framgångsrikt exempel i närtid var när familjelivstombolan slumpade fram att 50 % av svenska kvinnor vill vara hemmafruar, vilket bland annat SVT snappade upp och scoopade…

Från svt.se

Från svt.se

… vilket naturligtvis sågades av faktakramarna i gammelmedias internutredningsgrupp @medierna, som gjorde sitt bästa för att lägga sordin på stämningen genom att sprida välgrundad desinformation om kioskvältaren, som även basunerats ut i övrig tradmedia.

FAMILJELIV5

Detta källkritiska bakhåll verkar dock, som synes, ha passerat i princip obemärkt, eftersom åtminstone Göteborgs-Posten har fortsatt fullt förtroende för den egna koncernens svar på Institut Suisse des Vitamines. Vi ser därför med tillförsikt fram emot fler braskande familjelivsrubriker i GP, om majoritetsbefolkningens intimhygien, supernannytricks och syn på dödsstraff och kemisk kastrering.

/ @kallekarlsten (tipstack till @blisk, @krigsb och @antongustavsson)

Annonser
1 comment
  1. oskar said:

    Märk väl, GP har tagit bort artikeln om soffkriget. Bakjour tystar gammelmedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: