Kvalitet – ett levande dokument!

Kvalitetsbegreppet står åter under belägring. Medan gammelmedia väljer att se det som en futhark, uthuggen i granit direkt på Rökstenens sentida kusin New York Times

Ur DN.se: Stockholmsdebatt

Ur DN.se: Stockholmsdebatt

… betraktar vi och resten av neojournalismen kvalitet som ett levande dokument, parallellkopplat med viralklådan, som omdefinieras likt den porlande koden i Matrix, i realtid.

För kännedom: Kvalitet är ingen cirkusbjörn, som låter sig fångas med en kätting kring halsen, och som dansar släppolska i manegen till tonerna av gårdagsjournalismens piccolaflöjt. Tvärtom, vår tids kvalitetsbegrepp möter Let’s dance-generationen i en blandning mellan en virvlande tango och orgiastisk nyhetsrejv. Den pågår outtröttligt, den tar aldrig rast, den stelnar aldrig i sifferexcercis.

Till skillnad från gammelmedia, som spelar plockepinn med boxhandskar, lägger neojournalismen sitt finmaskiga nät över social interaktion och fångar varje spektrum av mänskligt liv. Varje plattform dammsugs på nyheter, varje kändis- och tyckonomtweet (numera även kändis- och tyckonomretweets) tillmäts det intresse den förtjänar…

BETNER1

… vilket också på senare tid slagit hål i de vattentäta skotten mellan offentligt, personligt och privat liv, och gjort dem till kommunicerande kärl, som journalismens svar på Detet, Jaget och Överjaget. Och det kollektiva medvetandet har idag helt ersatt redaktionernas hålkortsregister och kollappssystem.

KVALITET2

Mats @xradiochefen Svegfors mäter i debattartikeln ovan kvalitet i mängden text i svenska tidningar. Vi väljer hellre att konstatera att en bild säger mer än 1000 ord. Som här, när Aftonbladet Klick! serverar Anna Books hårkaos på silverfat, med ett bildspel på fyra bilder som självklart komplement till den minimalistiskt utbyggda notisen.

Ceci n'est pas une pipe!

Ceci n’est pas une pipe!

Vad är då nästa steg? Hur kvalitetsutvecklar vi tillsammans journalismen i en närliggande framtid? Vi är övertygade om att vi nu av nöden måste bryta oss ut även ur realtidsbegreppet, som vuxit till en fotboja. Det duger inte längre, hur snabbt vi än scannar flöden och bloggosfärer, att rapportera om det som händer i nuet. Vi måste ligga steget före, och förmedla nyheter som ännu inte inträffat.

KVALITETtopp1

Förbluffande nog är det inom gammelmedia man hittills mest framgångsrikt närmat sig morgondagens nyheter, genom medvetet och fruktsamt flirtande med neovetenskaperna astrologi, numerologi och fjärrskådning.

KVALITET5

Vi ser nu fram emot hur både SVTPlay och TV4Play skotas till förmån för en drömtydningsapp, där @Nyhetsmorgon och @GomorronSverige samsas med tarottv.se, för världens (hittills) mest framsynta nyhetsförmedling. Keep up the good spirit!

Prototypen för TV4:s och SVT:s DreamTVplay.

Prototypen för TV4:s och SVT:s DreamTVplay.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: