#tweetupMaramö: Hotet mot korvjournalismen måste stoppas – till vilket pris som helst!

#tweetupMaramö är över. För den här gången. Medan alliansens roddare rullar ihop blädderblocksskisserna över nästa års konvent/kick-off och arbetsgruppernas sammansättning, gör gammelmedias dito detsamma med sändningskablar och liggunderlag, och trycker in alltihop i @Expressen:s #succebuss och gör sig redo för avfärd mot #Sjöstan.

Den viktigaste frågan dröjer sig dock kvar i @annieloof:s föräldrars lada, som en våt filt på den goda stämningen, som ett hologram över det samtidens hån som aldrig sover, och aldrig låter hårt arbetande tyckonomer arbeta i lugn och ro. @Expressen:s chefredaktör @ThomasMattsson satte tummen i ögat på kritikerna i några få tweets, och one-liners i @tidningenresume, under förmiddagen.

MARAMÖ2dag1
MARAMÖ2dag4
MARAMÖ2dag3

Vi bjuckar nu på ett utsnitt av den bombmatta av ironi som under två dygn drabbat de 60-70 journoz som bevakade korvfesten i #Maramö. Här är det Uppdrag @granskning:s @nickenordmark och sarkasmernas enmans-SWAT @Magnusbetner som utbyter negativa omdömen om realtidsrapporteringen från den inbäddade journoplutonen på plats.

MARAMÖ2dagNY2
MARAMÖ2dagNY1

Hånet, som jäser som en surdeg på hotellferie, ska ställas i bjärt kontrast till den imponerande neojournalistiska insatsen. Redan tidigt imorse stod TV4:s Anders @Pihlblad i givakt på familjen Johanssons veranda med fyra utsövda alliansledare (se inslaget här!). Och efter genomgång av lokalpressen, och frågan ”är det någon skillnad mellan ett allianskonvent och ett idékonvent?” (svaret är JA)…

MARAMÖ2dag9

… utspann sig följande samtal, i god anda:

Anders @Pihlblad: ”Jag antar att det här är första gången ni fyra delar tak, hur går det till, delar man rum?”

@annieloof: ”Nej, det gör man inte. I det här huset…”

AP: ”Det gjorde man nämligen hos Maud Olofsson i Högfors, det är därför jag frågar!”

AL: ”Nej, det här är tillräckligt stort för att skulle kunna ha varsitt rum.”

AP: ”Hur har det varit här, vad har ni gjort förutom att diskutera politik?”

Jan Björklund: ”Vi har haft väldigt trevligt tillsammans, vi har diskuterat politik, vi har följt era nyhetssändningar. Vi har ätit och haft trevligt.”

AP: ”Ni har ätit och haft trevligt, tittat på TV […] Hägglund, vad krävs för att detta ska bli en framgång?”

@goranhagglund: ”Ja, jag tror ju att detta är en framgång, bara detta att vi fyra partiledare träffas. Vi har vänner, vi kan träffas och grilla korv tillsammans och prata politik. På den andra sidan, de kan inte träffas, de kan inte grilla korv tillsammans, de kan inte diskutera politik.”

[…]

AL: ”Framför allt är detta en seger för Alliansen. Och för Sverige.”

AP: ”En del kallar ju detta ett PR-jippo, vad säger du om det Fredrik Reinfeldt?”

Fredrik Reinfeldt: ”Fast det är redan en framgång, det här är fyra partier som nu är i Småland, vi har förut varit hemma hos Göran, vi har varit i Västerbotten. Vi ser hela Sverige, ett Sverige som är större än Stockholm. Vi vill nånting tillsammans.”

Det är denna korv- och krigsjournalismens bistra vardag som @ThomasMattsson nu värnar, i ett skarpt formulerat på sin blogg.

MARAMÖ2dag2

Frågan som måste ställas: Står vi på randen mot lagstiftning mot hånets lakejer? Är enda framkomliga vägen att man förbjuder tvångsmässiga ironiker och skrivbordstwittrare att störa korvjournalismen när den mödosamt stampar sig varm i ett småländskt köldhål i väntan på nyheter? Kanske kan @ThomasMattsson här hitta en kombo med Svenskt Näringslivs rop på juridiskt understöd?

MARAMÖ2dagTOPP

Detta måste skyndsamt utredas. Vi sätter därför den bäst lämpade enmansutredaren, juridikprofessor @martenschultz, på fallet, och håller tummarna för en skyndsam och framgångsrik hantering av hotet mot korvjournalismen.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: