”En härva utan like!” – #Gubbslemsgate proppfull med gammelmediala kardinalsynder!

KÖNSKRIGET1

Efter helgens härdsmälta på Svenska Mässan i Göteborg (upprinnelsen till en skämt som ”gammelmedia grävde sin egen #grav13”) lägrar sig nu lugnet över en grävjournalism i spillror. Frågan om det här finns ett inneboende struktruellt problem som bottnar i manschauvinism och misogyni kommer troligen att sjuda som ett långkok fram till #Gräv14, efter känd-medie-profil-skriker-”visa pattarna!”-till-kvinnlig-kollega-på-Grävfesten-incidenten under #Gräv12 (som verkar ha passerat utan åtgärder, Föreningen Grävande Journalister har inte svarat på #bakjour:s fråga) och #Gubbslemsgate under #Gräv13. Lägg därtill Täppas Fogelbergs slentriangubbiga frikort att avfärda @mymlan som ”förvirrad bloggerska” som höll ”ett packat tal”:

Radioprogrammet "Trött, fet och 50" blev "Mätt, misogyn och medeltida"

Radioprogrammet ”Trött, fet och 50” blev ”Mätt, misogyn och medeltida”

Vi intresserar oss däremot framför allt för att #Gubbslemsgate är något av en piñata av gammelmediala kardinalsynder, och gör ett försök att överskådligt spalta upp dem.

1) Maria Sveland var först med att begå kardinalsynd under Late Night på #Gräv13: Skyldigheten att delta i Debatt i SVT är så central inom gammelmedia att inte ens fläcktyfus är godkänt skäl att lämna återbud. Det spelar ingen roll om 1) Dick Erixon står på kvällens gästlista 2) ämnet är uppdiktat av Debatt-redaktionen 3) du inte har något att säga, du kommer inte undan.

Ur Göteborgs-Posten

Ur Göteborgs-Posten

The first rule of @SVTDebatt is: You do not say no to @SVTDebatt. The second rule of @SVTDebatt is: You do not say no to @SVTDebatt. Third rule of @SVTDebatt: Someone yells stop, goes limp, taps out, the fight is over.

I upphetsningen efter Maria Svelands ”tack, men nej tack” begår sedan grävjournalismens silverrygg Janne ”Alfa-Janne” Josefsson själv flera allvarliga brott mot gammelmedias hederskodex.

2) Creddsnylteri. I intervjuer efter #Gubbslemsgate refererar Janne Josefsson högtidligt till ”Uppdrag gransknings dokumentär Könskriget”.
KÖNSKRIGET2
Det var dock Dokument inifrån som gjorde Könskriget, och inte UG. Creddsnylteri är en mycket allvarlig överträdelse, särskilt i ljuset av det gammelmediala protektoratets närmast anala inställning till citatstölder, och än värre om det sker in house.

3) Hänvisning till program fällt i Granskningsnämnden. Det finns inget som solkar och rentav kontaminerar ett TV-programs trovärdighet som en fällning i Granskningsnämnden. När Janne Josefsson ändå refererar till programmet begår han ännu en kardinalsynd.
KÖNSKRIGET3

Förutom dessa uppenbara brott mot gammelmediala grundlagar kommer Alfa-Jannes angrepp på ”fascistfalangerna” inom feminismen att diskuteras och dissekeras under lång tid.

KÖNSKRIGET7
Länken ovan, till ett porträtt av Janne JosefssonHelsingborgs Dagblad från 2008:

"De kallade oss fascister. Det var otäckt!"

”De kallade oss fascister. Det var otäckt!”

Ur Dagens Nyheter

Ur Dagens Nyheter

För konkurrensens skulle hoppas vi nu att grävjournalismen som idé reser sig på nio, omfamnar det fundament av bromance som ändå byggt dess varumärke i realtid, men också rensar luften efter de senaste årens dikeskörningar på Grävseminariet. Vi föreslår att Föreningen Grävande Journalister börjar med att göra bokslut i känd-medie-profil-skiker-”visa pattarna!”-på-Grävfesten-fallet med ett rejält räfst och rättarting.

@kallekarlsten kunde gjort det redan under den gångna helgen, ställt sig mitt på mässgolvet och stämt till eftertanke, men gör det nu istället:

”Nu tycker jag att vi i denna sal gemensamt sjunger ‘We shall over.com!'”

Vi ses på #GRÄV14!

/ @medieprofil

Annonser
2 comments
 1. Könet said:

  Nu får ”Mymlan” ytterligare 15 minuter i rampljuset, samt en hjältegloria av sina ryggdunklande sociala-medier-vänner
  Varför? Hon skriker ”gubbslem” och beter sig som en tonåring. *applåder*

  Jag vet inget om debatten / bråket på Gräv förutom två partsinlagor som säger A och två partisnlagor som säger B. ska vi per automatik tro partisinlaga B för att dessa är tjejer och den andra partsinlagan Gubbar?

  Som den övertygade feminist jag ändå är blir jag mer och mer deprimerad när genus och feminism används som tillmälen i gräl i offentligheten och för att sätta sig på meningsmotståndare. Feminismen är ett självklar ideologi, genusmedvetenheten är ett nyttigt verktyg bland flera – inte ett sätt att ”vinna” debatter.

  Svelands bok är för övrigt usel, och har fått kritik från många feminister – man måste tåla kritik om man utför enkelspåriga utfall mot alla som säger mot en. Debatten på Gräv tycks symptomatisk för Svelands argumentation. De som säger mot en ”hatar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: