Neokanalen #TV4 sprider klintbergare – eller är det Sveriges vanligaste vårdproblem?

TV4 har länge gått i bräschen för ett neojournalistiskt genombrott en masse inom #gammelmedia, med oceaner av tevetid för spökjakter och seanser, och astrologer och sierskor som adjungerade redaktionsmedlemmar i @Nyhetsmorgon. Då och då gör researchivrare och faktafalangister sina framstötar för att störa detta work in progress. Idag var det @ulrikagood som gjorde ett väl underbyggt försök på sin blogg hos @tidningenresume, efter att TV4-doktorn Mikael Sandström dragit en mustig yrkesanekdot för en häpen @PJihde:

EMALJÖGAtopp

Om det är så, som här antyds, att @Nyhetsmorgon sprider en så kallad klintbergare vill vi inflika att storyn om emaljögat kan vara äldre än Jim och piraterna Blom från 1987, när vi efter en powergoogling hittar någons mormor (ålder oklar) berättar en liknande anekdot.

EMALJÖGA5

Men eftersom vi, som bekant, ytterst ogärna bedömer sanningshalten av ”fakta i målet” lämnar vi också möjligheten öppen att detta kan röra sig om en av de vanligaste orsakerna till att människor uppsöker den svenska sjukvården. Det som talar för det senare är att vi hittills hittat mängder av vittnesmål om svalda emaljögon som tittar ut i andra ändan. Till exempel från signaturen ”Anonym” på familjeliv.se…

EMALJÖGArätt

… olika skämt- och fräckissamlingar på internetz…

EMALJÖGA4

… och på twitter.

EMALJÖGA3

Vi vädjar nu till vår trogna följarskara av läkare och #bakjour:er att fylla på med fler vittnesmål, för att om möjligt kunna kartlägga omfattningen av detta vårdproblem. Mejla bakjouren@gmail.com. Eller dumpa direkt på twitter. Tack på förhand!

/ @kallekarlsten

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: