”Han är snart större än @ohlylars!” – @SVTNyheter kastar loss från fakta!

UPPDATERAT 27 mars kl 07.30: SVT lyfter #låtsasleetgate till utgivarnivå, ping ansvarig utgivare på Rapport, Aktuellt och text-TV @ulfjohansson1:
HURTIGtopp
Ansvarig utgivare @ulfjohansson1 svarar nu ”vi har bara sagt att han är populär”. Vi påstår inte heller att SVT påstår att han är ”en av de tyngsta”, men av undertexten att döma som ”en av de tyngsta in spe”.
HURTIGtopp4
Vi tillämpade logiken på de twittrare som @YlvaJohansson följer. Hon följer bland andra @goranhagglund men inte @Magnusbetner, vilket torde betyda att Göran men inte Magnus är en ”i vänsterkretsar populär twittrare”.

Den gångna helgen var så späckad med neogodis att vi faktiskt glömde spräcka en och annan piñata. Som den här: @SVTNyheter tog sikte på framtiden, drog på sig ögonbindeln och chansade ihop nyheten om Ung vänster-ordföranden, som twittrade om att han ”vill skjuta Tobias Billström”. Nånstans i nyhetsprocessen bestämde sig reportern, möjligen ihop med redaktionen, för att @hurtigc är en av de tyngsta vänstertwittrarna, minst lika tongivande som @ohlylars.

HURTIG1

Att han vid tidpunkten för Billström-tweeten tycks ha haft mellan 26 och 45 följare spelade i det här fallet ingen roll, eftersom hans rekordhöga kloutscore in spe var så påtaglig att SVT kunde känna lukten av den.

HURTIG3

”So what”, verkar @SVTNyheter ha tänkt, ”han har ju redan fått hela 90 följare, så han är säkert twitter1337 inom några timmar”, och pratar 40 sekunder in i inslag om ”den i vänsterkretsar populäre twittraren”.

"Bara 90 följare? Jovisst, men detta är en kloutbomb!"

”Bara 90 följare? Jovisst, men detta är en kloutbomb!”

Vi applåderar givetvis att @SVTNyheter väljer att skarva för att lyfta sitt scoop, men internetz kryllar ju också som bekant av party poopers, som strör ut sina spanska ryttare på den fria och obekräftade informationens motorväg.

HURTIG4
UPPDATERAT 27 mars kl 09.30: Vi noterar med belåtenhet, att döma av svaret nedan från @hannalar (head of Online News på SVT), att neoavdelningen @SVTNyheter vidmakthåller vattentäta skott mot den gammelmediala systerorganisationen av Betamax-karaktär. Även om teveinslaget förrädiskt nog tycks vara inbäddat i webbpubliceringen råder det ingen tvekan om att de inte har något med varandra att göra:
HURTIGtopp3

Notera också att den internetzbaserade twittergerillan @SVTNyheter i sann neojournalistisk tradition svär sig fria med att skylla på kollegorna på teveavdelningen, ”de kanske har sagt det, men vi har i alla fall inte skrivit ut det”.

HURTIG5

/ @medieprofil

Annonser
1 comment
  1. Men om han är tokpopulär som människa och dessutom twittrare? ”Den i vänsterkretsar populäre (twittraren)”.

    Alltså att ”populäre” syftar till personen IRL, sen att han också twittrar betyder ju inte att han är populär som just det. Bara att han är populär i vänsterkretsar. Och twittrar.

    Alla vägar är ju öppna om man släpper in semantiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: