Efter klintbergaren i @Nyhetsmorgon – TV4-doktorns slippery slope!

"Blev det ingen självupplevd skröna om fötter?"

”Blev det ingen självupplevd skröna om fötter?”

Vi har tidigare rewriteremixat copywritern @ulrikagood:s avslöjande av misstänkt klintbergarspridning i Sveriges största teveprogram, @Nyhetsmorgon i TV4. Redaktionens husdoktor, överläkaren Mikael Sandström, berättade hur han en gång hittade ett emaljöga i rumpan på en dement militär, något som vid en blixtgoogling visar sig vara 1) en klintbergare, en vandringsmyt 2) Sveriges vanligaste vårdproblem.

Det vi nu ser verkar vara en slags tvivlens snöbollseffekt. Twitterprästen och satirikern @wistikent hävdar exempelvis att han hörde om emaljögat redan som liten.

DOKTORN9

Detta har hänt. Den 20:e mars presenterar @ulrikagood en alternativ sanning på sin blogg hos @tidningenresume:

DOKTORN6

Kort därefter presenterar vi medelst powergoogling ytterligare fyra versioner av samma story.

EMALJÖGA3

Läkarkåren (och kanske i än högre grad överläkarkåren, som Mikael Sandström tillhör) som representanter för Sjukvården åtnjuter av hävd och tradition ett högt förtroende AFK (något lägre än Systembolaget, men högre än IKEA).

Ur Medieakademins Förtroendebarometer 2013

Ur Medieakademins Förtroendebarometer 2013

Vad som nu tycks hända är följande: När en överläkare eventuellt gör en klintbergare till del av sin egen yrkesgärning, i rikssänd teve, sår han tvivlens frön i sina övriga hågkomsters och anekdoters mylla.

DOKTORN1
DOKTORN2
DOKTORN3
DOKTORN11

Det var efter att Mikael Sandström i februari blivit chockhånad på twitter för sin dramatiska solbränna, som han under medverkan i TV4:s gladshow Veckans svensk, berättade om efterspelet till en livräddningsinsats:

”Det är farligt att sola. Förra gången jag solade, så kom jag hem och räddade livet på en kille, som hade druckit blekmedel, faktiskt. Han kräktes på mig på akuten och fick andningsstillestånd. Jag la honom i respirator och fixa och dona, och morgonen efter när han hade återkommit från dödsriket, då tittade han upp på mig och så sa han: ‘Vad flinar du åt, pepparkaksjävel?'”

Den här storyn refererades också, utan krusiduller i @Expressen:

DOKTORN4

Det finns dock en viktig faktor som motsäger att TV4-doktorn aktivt letar klintbergare och gör dem till sina. Dokumentation kring fenomenet vandringsmyter/klintbergare/urban legends

DOKTORN7

… utmynnar i en praktisk checklista, att ha i plånboken eller sätta upp i köket hemma med en kylskåpsmagnet, för att spåra och avslöja den bristande sanningshalten…

DOKTORN8

… och TV4-doktorns fall stämmer väl in på allt utom en punkt: I en klassisk klintbergare är storyns huvudperson, vardagsmiraklernas baron von Münchhausen, aldrig densamme som berättaren, utan ”en vän till en vän”, ”en kompis kompis flickväns farsa” eller motsvarande. I TV4 är det däremot Mikael Sandström i egen hög person som plockat ut emaljögat och blivit kallad ”pepparkaksjävel” som tack för att ha rädda livet på killen som drack blekmedel.

Kanske är det denna detalj som gör att varken Per Lernström i Veckans svensk, Peter Jihde i #nymo och Jonas Leijonhufvud i @Expressen att spara de kritiska följdfrågorna till ett annat tillfälle. Eller också är Mikael Sandström läkaren med Sveriges mest spännande yrkeskarriär.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: