#Wumo och @JanHelin:s samlade tystnad

Varför är vi här? Vi hinner sällan ställa oss den frågan, fullt upptagna som vi är större delen av dygnet med att skärmdumpa och viralbefordra ovärderlig info till en törstande omvärld. Men ibland kan det vara läge att vila på hanen och fundera över neojournalismens innersta väsen.

Ändamålet helgar som bekant medlen, och vårt kall är inget undantag, med målet att sprida obekräftade uppgifter i så stor omfattning som möjligt, så snart som möjligt, fixerat som ett bulls eye vid horisonten. Förhoppningsvis landar våra virala hel- och halvsanningar (legio) inbäddade i bloggosfären, och kanske även som tweetrutor på papper i morgon- och kvällspress, just for the fun of it.

Men en sak är säker: Virala effekter på max uppnås ALDRIG utan INTERAKTIVITET. Du måste ge för att få. Neojournalismen är som en oavbruten julklappsutdelning, där du förmodligen, förr eller senare, skulle hamna i onåd på släktfesterna om du aldrig gav onkel Preben något i gengäld för cigarrsnopparen, boken med dasshumor och den decimeterstora Manneken Pis-figuren i keramik som pinkar single malt om du inte är för snål för att fylla den med det. Nyttan av interaktivitet är därför förklaringen till att framgångsrika neojournalister tycks vara stand-by dygnet runt, och lever i princip i symbios med sitt flöde. Stundtals tycks de rentav vara så ivriga till dialog, att om man blundar framträder bilden av twittrare som skedar för ens inre syn.

Det finns dock en leetfalang som inte omfamnat detta neocredo, utan snarare tycks tolka uttrycket ”elektroniska anslagstavlor” som i lagen om ansvar för desamma bokstavligt…

HELIN4

… och i rädsla för att bryta mot lagen mer eller mindre varsamt nålar upp sina tweets och reklam-RT:s för den egna verksamheten på en imaginär korkvägg, men aktar sig noga för att beblanda sig med andra twittrare, särskilt de med under 50 i kloutscore. Leeturger håller sig med leeturger, politiker med politiker, tyckonomer med tyckonomer, i virala gated communities.

HELIN1

Någon gång åker en n00b med av bara farten i en reply till en toppchefskollega.

HELIN8

Till den här gruppen hör till exempel @jasenkos, statssekreterare hos integrationsminister @erikullenhag, som bara i yttersta nödfall svarar på tweets och som ännu inte svarat på någon av de många frågorna kring hans minst sagt oklara relation med författaren @jhkhemiri och deras eventuella gemensamma koppling till #OzanochCissi.

Men en än tydligare reprsentant för skrået är @ftonbladet:s publisher @JanHelin.

HELIN7

De gånger dessa trygghetsknarkande leeturger överhuvudtaget överväger att testa lite vardagsedge, släppa sargen och slå sig i slang med någon annan, är det i reply till en annan leeturg, lite längre ner i hierarkin. Sällan eller aldrig med en helt okänd punkt på #twittercensus-kartan, och i förekommande fall för att sätta någon på plats.

HELIN3

En av de segdragna tweetdebatterna som hittills, symptomatiskt nog, mötts av kompakt tystnad från @JanHelin är @ftonbladet:s satsning på ”Sveriges roligaste humorsajt”, HELT NORMALT

WUMO5

… presenterad av @Nojesbladet, och med de danska höhömoristerna #wumo som själva dynamon. Många har reagerat på den uppsjö av skämtsexism, skämtrasism och skämthomofobi som driver HELT NORMALT framåt…

WUMO11
HELINtopp1
HELINtopp2

… där prästen och satirtecknaren @wistikent är den senaste i raden att upptäcka paralleller mellan HELT NORMALT och facebookgrupper med medeltida kvinonosyn.

Ur @wistikent:s bloggpost "Nej, FB-gruppen ALLA TJEJER ÄR HOROR är inte satir"

Ur @wistikent:s bloggpost ”Nej, FB-gruppen ALLA TJEJER ÄR HOROR är inte satir”

När @JanHelin nyligen tvingades till omvändelse under galgen efter att i @medierna konfronterats med det eventuellt orimliga i att telefonsnuskannonser upptar mer plats än damidrott i @Sportbladet

HELIN9

… väcktes en svag förhoppning hos kritikerna att äntligen få en kommentar kring den oheliga dansk-svenska alliansen mellan @ftonbladet och #wumo.

Men @JanHelin är fortfarande svaret skyldig.

Om det beror på att han just nu filar på en söndagskrönika om skrotningen av HELT NORMALT (delvis av moraliska skäl, delvis framtvingad av PK-maffians och kvällstidningshatarnas påtryckningar) överlåter vi åt twitterpopulasens vilda spekulationer. Alternativet är att fortsätta bygga broar över sundet och köpa in konceptet Blachman (tipstack till @TankesmedjanP3) från dansk public service, och låta DR-programmet få en kusin i @ftonbladet-TV…

HELIN5

… där två svenska kulturprofiler kan titta på nakna kvinnor i en halvtimme och vardagsfilosofera kring ”det rätta ordet för kvinnans könsorgan”.

/ @kallekarlsten

Annonser
7 comments
 1. @jonten359 said:

  Har svårt att olika Redaktör Helins Tweet till Cilla Benkö. Menar han att det inte är trovärdigt att erbjuda ett seriös alternativ till Aftonbladet.se och inte kalla det för konkurrens? ochhur skulle det kunna vara konkurrens?Det ena är ju ett seriöst alternativ och det andra är Aftonbladet. Som att påstå att Newsweek konkurerar med MAD. Eller menar han att alternativet kommer vara lika inte trovärdigt som AB.se

 2. Gunnar Gordon said:

  Jag sätter en hundring på Torsten Flink och Björn Ranelid som programledare för svenska versionen av Blachman.

   • Gunnar Gordon said:

    Såg att det tydligen bara är Blachman som är fast i panelen. Då ändrar jag mig och sätter Körberg, Flink och Ranelid som gäster i panelen och Ulf Brunnberg som programledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: