#Brucelajv dag 2 – @ftonbladet och @Expressen toppar laget!

UPPDATERAT 4 maj kl 21.35: Well, they blew up the chicken man in philly last night…BRUCEdagtvåNY
… men lik förbannat återuppstår han på Friends Arena ikväll. Arenarockens Särimner.

BRUCEdagtvå5

Den viktigaste svenska traditionen näst matjessill på midsommar är att Bruce Springsteen ALLTID kör två dagar i rad när han är här. Det ställer särskilda krav på lajvbevakningen, eftersom både @ftonbladet och @Expressen som regel efter första spelningen bränt av fler superlativ än man gör under hela resten av året. Dessutom är det inskrivet i de pressetiska reglerna att andra Bruce-kvällen alltid är bättre än den första.

Då återstår att reloada livefeeden och toppa laget. @Expressen kör till exempel med tre lajvrapportörer från Friends Arena just nu.

BRUCEdagtvå3

Många undrar också, liksom @Magnusbetner nedan, hur man kan twittra och lajvrapportera samtidigt som man njuter i fulla drag av Tenth Avenue Freeze-Out.

BRUCEdagtvåTOPP

Svaret är enkelt: För att kunna förlösa i ord det kanske finaste man får uppleva under en journokarriär krävs minutiösa förberedelser. Liksom inför en traditionell förlossning anordnas några gånger per år profylaxkurser för rockjournalismens lajvbevakare, under ledning av Dr Åsa Vilbäck.

BRUCEdagtvå10

Ett av de viktigaste momenten, liksom under en traditionell förlossning, är andningen. För att kunna feeda så effektivt som möjligt övar rockjournalisterna i par, och eftersom #brucelajv är ett lagarbete, bortom världslig konkurrens mediehus emellan, brukar kvällstidningarna dela upp sig över redaktionsgränserna, vid det senaste tillfället ska enligt uppgift @ftonbladet:s @markylarsson övat ”partnerns roll” med @Expressen:s @andersnunstedt.

En annan fråga som brukar dyka upp under #brucelajv är hur många getingar eller plus som är möjliga att dela ut, rent teoretiskt. @suarezgolborne visar här hur @ftonbladet:s @markylarsson satte en ny standard under förra sommarens #bruce-seans:

BRUCEdagtvå9

Så där.

Nu när vi dragit förutsättningarna är det bara att luta sig tillbaka, dra några djupa andetag (profylax!) och spänna fast bältet.

Årets andra #brucelajv är redan i full gång. Join the joyride!

BRUCEdagtvå2
BRUCEdagtvå8

/ @kallekarlsten

UPPDATERAT 4 maj kl 23.15: #Bakjour spökskriver bloggpost åt @Expressen:s chefredaktör @ThomasMattsson, med anledning av #brucelajv. Publiceras inom kort också på expressen.se:

”Just nu är det populärt att kontorstwittra ironiskt om de, enligt uppgift, 70-talet journalister som är på plats i Friends Arena för att lajvbevaka The Rumble in the #Jungleland.

Jag kan ha fel, kanske skulle redaktionerna – som en känd komiker kunde ha hävdat på Twitter – åkt hem efter dag ett när det inte presenterades några riktiga nyheter. Men själv tycker jag ju inte riktigt att det är så man nyhetsbevakar. Enkelt uttryckt: man åker inte hem – man är kvar så länge objekten som ska bevakas är kvar, och så gör man sitt bästa för att få loss uppgifter samtidigt som man försöker förklara för publiken vad som sker.

En SVT-journalist kunde igår ha twittrat att han ‘skäms’ och att han ‘…hade vägrat att stå där’.

Man kanske inte borde bry sig, men jag gör det.

Samma medier som har journalister Friends Arena skickar också utsända till krig och katastrofer, satsar resurser på undersökande journalistik och granskar makthavare. Medierna försöker också skildra annat som informerar och engagerar medborgarna – som nöje och sport – och jag tror, möjligen naivt nog, att det är viktigt att det finns tillräckligt starka redaktioner också i framtiden.

Det kan vara käckt att dra i väg en oneliner-tweet och framställa sig som ‘mediekritiker’. Men jag tycker – faktiskt – att det är osmakligt när de 70-talet journalister som är på Friends Arena hånas på grund av att #Bruce inte presenterar något annat än vanlig hederlig arenarock som har minst 105 cm mellan fötterna i slutriffen i the stadium breaker ‘Twist and shout’.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: