SUPERFLASH! Kändisbilisternas och löpsedelspopulismens Pravda går i mål!

UPPDATERAT 24 maj kl 10.10: GT vaskar objektiviteten ur systemet, till tonerna av Queen!
TRÄNGvask

Ur GP 24/5

Ur GP 24/5

Det var länge sedan vi ägnade @Expressen:s västsvenska kyrkupplaga @GTNyheter uppmärksamhet, men nu är det sannerligen på tiden. På bara några månader har tidningen rest sig ur askan av en habil gammelmedial journalistisk produkt, likt en populismens Fågeln Fenix, idag till förvillelse lik ett missnöjesparti.

Idag är Göteborgs-Tidningen en helt politiserad medieprodukt, där medarbetare på alla nivåer, från chefredaktören @fridaboisen, till reportern och krönikören Jimmy Fredriksson, till nyhetschefen @markushankins, inte längre döljer sin kamp mot ett demoniserat etablissemang under en färglös och yrkesetisk överrock. Inför dagens fullmäktigedebatt, där frågan om ja eller nej till GT:s folkinitiativ ska avgöras, självskryter @markushankins om sin schlingmanntunga roll i folkomröstningskampanjen:

TRÄNGSELtopp1
Något som dock inte gillas av alla, eftersom allmänheten fortfarande kryllar av folkefiender till GT.

TRÄNGSELtopp2
TRÄNGSELtopp4
TRÄNGSELtopp5

Vi noterar dock det milt paradoxala i att Hankins, vars tidning idag framstår som kändisbilismens Pravda, som putsar sin populistiska kylarprydnad likt ömt och nitiskt som vore den en gubbkörd Gran Torino, väljer att dra Sovjet-kortet på motståndarna…

TRÄNGSELtopp3

… samtidigt som hans reporter Jimmy Fredriksson gör det motsatta i dagens krönika:

TRÄNGSELtopp6
TRÄNGSELtopp7

Vi är som bekant inga tillskyndare av nervöst och petimäteraktigt hovrande kring detaljer och fakta, men föreställer oss ändå att den gammelmediala seden bjuder att man i tidningstext oftast benämner näringslivsföreträdare som ”VD”, ”styrelseordförande”, ”avdelningschef” eller möjligen ”direktör”, snarare än ”boss”.

TRÄNGSELtopp8

Vi föreställer oss också att detta, i en gammelmedial kontext med journalistisk hederlighet, oberoende och pressetik som honnörsord, skulle kunna få konsekvenser för möjligheterna att få GT-fientliga politiker att ställa upp på intervjuer i fortsättningen. Vi skulle själva, i ärlighetens namn, tveka inför att sätta oss i en summarisk rättegång med en jury bestående av en chefredaktör, en nyhetschef och en reporter/krönikör som på förhand dömt ut dig som korrupt och demokratiföraktande, och som under ett halvår regelbundet prånglat ut slutpläderingen i krönikor och tweets.

[folkets uppror, möjligen en aning underblåst av GT, red:s anm]

[folkets uppror, möjligen en aning underblåst av GT, red:s anm]

 Även chefredaktören @fridaboisen har under de senaste månaderna utvecklat sin argumentationsteknik till fulländning, numera fartblind i sitt eget mediemogulistiska Gumball 3000, med skrällande övertoner och elegant svepande formuleringar som ”demokratiförakt”, Göteborgs andans fula tryne”…

TRÄNGSEL8

… stadsdirektör Bengt Delangs ”otäcka formuleringar” som han borde ”skämmas” för…

TRÄNGSEL9
TRÄNGSELtopp10

… och kryddar sina krönikor med rättshaveristestetik som fetade, understrukna versaler.

TRÄNGSEL10

Det finns säkert de som skulle höja ett varningens finger för att retorik av det här slaget piskar upp stämningen på ett ”otäckt” och ”obehagligt” sätt, och möjligen också spär på politikerföraktet. Det låter vi vara osagt. Vi konstaterar bara att @fridaboisen och @markushankins lever sin dröm som ljusets och innerstadsbilismens riddarvakter, och går idag kanske i mål med sin lösnummersäljande pyrrhusseger.

Om inte, så pekar vi ut tre nya väderkvarnar vid populismens horisont, för @GTNyheter att nedkämpa:

1) @ftonbladet:s GT-fientlige nyhetskrönikör @oisincantwell.

TRÄNGSEL5
TRÄNGSEL3

2) De 90 procent av göteborgarna som vägrat skriva på GT:s kravlista om folkinitiativ.

3) Infrastrukturminister Catharina @elmsatersvard, som i en interpellationsdebatt i riksdagen nyligen poängterade (GT:s ordval: ”anse” [sic!]) att trängselskatten är beslutad i riksdagen…

TRÄNGSEL2
TRÄNGSEL1

… och dessutom hade mage att lufta sin ”absoluta uppfattning” att det vore bra om det västsvenska paketet fortsätter enligt plan, och att det ”kommer att kosta” och att ”antingen blir det inget paket alls, eller också blir det en kostnad som den part som tänker kliva av avtalet har att ta ansvar för”.

TRÄNGSEL4
[…]
TRÄNGSEL6
[…]
TRÄNGSEL7

”Det räcker egentligen med att 10 procent av de röstberättigade skriver på en lista […] förvisso via en tidning men ändå.” Här osar det demokratiförakt som sticker i näsan härifrån till Haparanda, och om denna giftpil från Sveriges infrastrukturminister inte besvaras av @fridaboisen med brösttoner om korruption, otäcka formuleringar och visklekar i maktens korridorer, då är nog populismen död.

Vi sätter nog dock en tjuga på att den överlever den här gången också.

/ @kallekarlsten

LÄS ÄVEN: Folkomröstningar (Regeringskansliets webb)
”Det har även hävdats att genom att använda folkomröstningar överlämnas beslutsfattandet i viktiga frågor till människor med bristfällig politisk kunskap och erfarenhet och med stor mottaglighet för påverkan från tillfälliga opinionssvängningar. Det ses även ligga ett problem i att folkomröstningar kan undergräva den representativa demokratin. Vidare ger de en otillräcklig bild av medborgarnas vilja och ger politikerna en möjlighet att slippa ta ställning i känsliga frågor.”

UPPDATERAT 23 maj kl 22.35: Nytt världsrekord i demokrati! Nytt världsrekord i populism!
TRÄNGny1
TRÄNGny2

UPPDATERAT 24 maj kl 09.30: I DIY-rörelsens anda, @fridaboisen granskar sig själv!
TRÄNGny3
TRÄNGny4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: