GRANSKA DIG SJÄLV! Do It Yourself-rörelsen växer – ihop med neojournalismen!

DIYtopp

Det fanns en tid när Do It Yourself innebar att spela rock i grannens garage, spela in skiten på kassett och sälja till ockerpris till hela kvarteret. Eller att bygga en sänghimmel efter instruktioner från ett blodigt hemfixarbattle mellan Martin Timell och Ernst Kirchsteiger.

Men sedan länge går det också att klistra DIY or DIE-stickers på mängder av företeelser i det framväxande mediesamhället, där vi i första hand är du och bror, och i andra hand journo, PR-konsult och personvald samhällsbärare. Var och en bygger sitt eget varumärke i realtid, bedömer själv vad som är lämpligt och inte, och granskar sedan i efterhand sig själv. Vi skrev helt nyligen om att Överbefälhavarens lajvinbjudan till främmande makt (”Vi kan hålla #Sjöstan i en vecka, inte mer!”) inte var något hot mot rikets säkerhet och röjande av statshemligheter, enligt ÖB:s DIY-bedömning.

"För att pappa säger det!"

”För att pappa säger det!”

Även inom neojournalismen växer Do It Yourself-rörelsen nu fram på bred front som ett populärt alternativ till tungrodda och kostsamma instanser som Granskningsnämnden för radio och TV, Yrkesetiska Nämnden och Pressombudsmannen.

SVARPÅTAL

Varför ska vilt främmande människor, som inte vet någonting om dig, dina motiv och dina resultat sitta och rota i dina papper när du kan göra det själv?

DIY1

DIY2

Note to self: Köp vinet i Tyskland pga mycket billigare än Systemet.

Note to self: Köp vinet i Tyskland pga mycket billigare än Systemet.

Du känner dig själv bäst, och gör du inte det: Öva. Känn efter om kritiken mot dig känns rättfärdig och gå på magkänsla. Som här, chefredaktören på @Expressen:s västsvenska kyrkupplaga GT, @fridaboisen, parerar enkelt nya anklagelser mot folkinitiativet för kretis och pletis rätt att köra bil och äta kött i Göteborgs citykärna.

Ur Göteborgs-Posten

Ur Göteborgs-Posten

I värsta fall kan en kompis, en chef eller någon i din familj som känner dig som en hedersknyffel göra en snabbgenomgång av dina göranden och låtanden.

Ur Journalisten

Ur Journalisten

Och i sann DIY-anda finns naturligtvis bruksanvisningar för självgranskning att googla fram på internetz. Man kan välja Uppdrag @granskning:s lite fetare, lite creddigare variant…

DIY6

… eller en lika knastertorr som vattentät akademisk manual signerad Uppsala Universitet.

"Kan du faxa den här till Fredrik Sjöshult, Jan Helin, Anna Maria Corazza Bildt och min fru? Efter all kritik måste vi gå igenom detta grundligt."

”Kan du faxa den här till Fredrik Sjöshult, Jan Helin, Anna Maria Corazza Bildt och min fru? Efter all kritik måste vi gå igenom detta grundligt.”

Inom neojournalismen är vi noga med tre saker: Öppenhet, svällande nätverk och gratis wifi. Lägg därför ut din granskning som en tyckonomiskt säkerställd poll på din blogg eller LinkedIn. Mejla en länk till Granskningsnämnden, @tidningenresume och PON. Do It Yourself.

/ @kallekarlsten

Annonser
4 comments
  1. Gunnar Gordon said:

    Ska man verkligen skåda en given häst i mun?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: